
Cevapčići & Lepina
Ingredienten
(4 personen)
Ingredienten
500 g rundergehakt
500 g lamsgehakt
3 teentjes knoflook, fijn geperst
1 tl bakpoeder
1,5 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl paprikapoeder (mild)
½ tl natriumbicarbonaat (optioneel maar traditioneel)
100 ml koud water of bruiswater
1 tl uienpoeder (optioneel)
500 g lamsgehakt
3 teentjes knoflook, fijn geperst
1 tl bakpoeder
1,5 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl paprikapoeder (mild)
½ tl natriumbicarbonaat (optioneel maar traditioneel)
100 ml koud water of bruiswater
1 tl uienpoeder (optioneel)
Bereiding
Bereiding
1. Meng al het gehakt goed in een grote kom.
2. Voeg knoflook, zout, peper, paprikapoeder, bakpoeder en (optioneel) natriumbicarbonaat toe.
3. Voeg langzaam het koude water toe en kneed zeker 5 minuten, tot de massa lichter en plakkeriger wordt.
4. Zet het mengsel minimaal 2 uur in de koelkast, liefst een nacht voor extra smaak en structuur.
5. Vorm kleine worstjes (ongeveer 8–10 cm lang, dikte van een pink).
6. Grill of bak ze op een barbecue of grillpan op middelhoog vuur. Niet te heet, anders drogen ze uit. Keer regelmatig.
7. Ze zijn klaar zodra ze een mooie bruine korst hebben, maar binnenin nog sappig zijn.
2. Voeg knoflook, zout, peper, paprikapoeder, bakpoeder en (optioneel) natriumbicarbonaat toe.
3. Voeg langzaam het koude water toe en kneed zeker 5 minuten, tot de massa lichter en plakkeriger wordt.
4. Zet het mengsel minimaal 2 uur in de koelkast, liefst een nacht voor extra smaak en structuur.
5. Vorm kleine worstjes (ongeveer 8–10 cm lang, dikte van een pink).
6. Grill of bak ze op een barbecue of grillpan op middelhoog vuur. Niet te heet, anders drogen ze uit. Keer regelmatig.
7. Ze zijn klaar zodra ze een mooie bruine korst hebben, maar binnenin nog sappig zijn.
Lepina
Lepina - Balkan Brood
Ingrediënten (2 grote lepina’s)
500 g bloem
300 ml lauwwarm water
1 pakje droge gist (7 g)
1 tl suiker
1,5 tl zout
2 el olijfolie
(optioneel) 2 el yoghurt of kajmak door het deeg voor extra zachtheid
500 g bloem
300 ml lauwwarm water
1 pakje droge gist (7 g)
1 tl suiker
1,5 tl zout
2 el olijfolie
(optioneel) 2 el yoghurt of kajmak door het deeg voor extra zachtheid
Bereiding
Bereiding
1. Meng water, gist en suiker, laat 5–10 min staan tot het schuimt.
2. Voeg bloem, zout en olie toe en kneed 10 minuten tot een soepel deeg.
3. Laat het deeg 60–90 min rijzen onder een doek.
4. Verdeel het deeg in 2 stukken, maak platte broden (ongeveer 2–3 cm dik).
5. Druk met je vingers een ruitpatroon in het oppervlak (traditionele lepina look).
6. Laat opnieuw 20–30 min rijzen.
7. Bak 12–15 minuten op 240°C, tot ze goudbruin zijn.
8. Bestrijk na het bakken licht met water of gesmolten boter voor een zachte korst.
2. Voeg bloem, zout en olie toe en kneed 10 minuten tot een soepel deeg.
3. Laat het deeg 60–90 min rijzen onder een doek.
4. Verdeel het deeg in 2 stukken, maak platte broden (ongeveer 2–3 cm dik).
5. Druk met je vingers een ruitpatroon in het oppervlak (traditionele lepina look).
6. Laat opnieuw 20–30 min rijzen.
7. Bak 12–15 minuten op 240°C, tot ze goudbruin zijn.
8. Bestrijk na het bakken licht met water of gesmolten boter voor een zachte korst.
Serveren
Serveren zoals in de Balkan
Snijd de lepina open en vul met:
Cevapčići
Ajvar (mild of pittig)
Fijn gesneden rauwe witte ui
Kajmak (romig, fris, een soort Balkan crème)
Dit trio hoort écht bij elkaar. Veel mensen in de Balkan eten het niet zonder ajvar, rauwe ui en kajmak.
Cevapčići
Ajvar (mild of pittig)
Fijn gesneden rauwe witte ui
Kajmak (romig, fris, een soort Balkan crème)
Dit trio hoort écht bij elkaar. Veel mensen in de Balkan eten het niet zonder ajvar, rauwe ui en kajmak.