Hoe behandel je een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een geweldig veelzijdige pan. Je kunt hem gebruiken als oven, je kunt erin frituren, je kunt erin bakken en braden, en ook heerlijke stoofpotjes in maken. Je kunt hem gebruiken boven het kampvuur, boven heten kolen, of zelfs met kolen op de deksel (dan wordt het een oven). In dit artikelen gaan we wat verder in op het gebruik van deze  gietijzeren pan.

Allereerst moet de pan voor gebruik in geolied worden. Dit kun je op de volgende manier doen:

  • Verwarm de pan tot 150*C. Dit kan binnen in een oven, of buiten op de kolen (met zo’n 7 briketten).
  • Haal een keukenrol door de pan (om het wax-laagje van de fabriek weg te poetsen)
  • Nu kun je de hete pan inwrijven met zonnebloemolie (deze olie is smaak/geurloos), hierdoor behandel je de pan voor komende bereidingen en dit stop het aanbakken van producten.
  • Verwarm hem nu nog een uur op 150*C, daarna is hij klaar voor gebruik.

Ben je uitgegeten? Maak dan de Dutch Oven correct schoon. Sommige zweren erbij dit altijd zonder afwasmiddel te doen omdat dit in het gietijzer kan trekken, wat voor nare smaakjes zorgt. Andere gebruiken een heel klein beetje mild afwasmiddel. Gebruik voor het schoonmaken altijd een spatel of plastic afwasborstel. Daarna kun je de Dutch Oven met een keukenrol schoonvegen. Mochten er nog aangekoekte etensresten zijn, kun je hem even onder water zetten zodat het eruit kan weken. Daarna weer even met een keukenrol afvegen. Voor optimaal herstel van je Dutch Oven zet je hem na het schoonmaken weer even op het vuur, zodat hij goed kan drogen. Hierdoor zal hij niet gaan roesten. Daarna vet je hem weer in met zonnebloemolie, hierdoor zal hij nooit aanbakken.  Vervolgens laat je hem afkoelen met de deksel op een kiertje.

Een paar tips voor het gebruik:

  • Gooi nooit koud water in een hete pan, dan kan hij scheurtjes gaan vertonen.
  • Zet nooit een lege pan op het vuur, dan kan hij vervormen.
  • Gebruik nooit heftige schoonmaakmiddelen.
  • Droog hem altijd snel af om roesten te voorkomen.
  • Mocht hij toch gaan roesten, gebruik dan een ijzeren schuurspons om het weg te halen, en herhaal daarna het proces van in-oliën.

Met de Dutch Oven kun je werkelijk alle kanten op. Je kunt zelfs soepen, brood en pizza bakken met de juiste skills. Houd onze recepten pagina goed in de gaten, want er zullen binnenkort lekkere recepten uit de Dutch Oven voorbij komen!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter Verplichte velden*