Iedereen heeft zijn eigen methode om een barbecue aan te steken, als je al echt goed een barbecue kan aansteken dan is dit artikel eigenlijk niks voor jou. blijf dan zeker bij je eigen methode en knal lekker je barbecue aan! Heb je daar in tegen moeite mee om je barbecue op de juiste temperatuur te krijgen? of is het de eerste keer? wij van outdoor-food helpen je hiermee!
Wij leggen je hierin alle tips & tricks uit van het kiezen van kooltjes tot het plaatsen van het juiste rooster.
Wat heb ik nodig om een barbecue aan te steken ?
Allereerst heb je een barbecue nodig, het liefst eentje met een bodemrooster met daaronder ventilatiegaten, en daarna natuurlijk houtskool/briketten of voor de echte pyromane hout. Elk heeft zijn eigen voor en nadelen.
Houtskool zijn verbande stukken hout in verschillende formaten en afkomst waarbij de houtskool van hardere houtsoorten langer brandt dan van een zachtere. Briketten zijn geperst houtskool, of geperst zaagsel met hars. Briketten zijn wat lastiger aan te krijgen maar branden regelmatiger op en houden de temperatuur langer vast. Houtskool word wel heter dan briketten maar brandt ook veel sneller op.
Dus wat kies je, briketten of houtskool ?
Gril je graag, en heb je vaak dunnere stukken vlees of zelfs voorgegaard vlees dan kan je houtskool gebruiken. Het dunne vlees zal snel gaar zijn en door de hoge hitte een mooie korst krijgen. Houd er wel rekening mee dat houtskool, zeker bij hogere temperaturen, snel opbrand en vaker aangevuld moet worden. In een green egg word over het algemeen ook houtskool gebruikt. Dit omdat de meeste briketten chemische toevoegingen en bindmiddelen bevat die in de poreuze wanden kunnen trekken.
Briketten zijn beter te gebruiken als je lang wilt gaan barbecueën op lagere temperaturen. Perfect voor de “low and slow” methode en bij het roken. Ook op hoge temperaturen kan je met de juiste briketten al gauw 3 tot 4 uur barbecueën. Goedkopere briketten hebben wel als nadeel dat ze dus bovenstaande chemische bindmiddelen kunnen bevatten die ook nadelig zijn voor de smaak van het vlees. Mocht je graag briketten willen gebruiken dan raden wij Weber briketten aan. Deze branden geurloos, heet en heel gelijkmatig.
Waarmee steek je de barbecue aan?
Dit kan van alles zijn maar wij raden aan om om aanmaakblokjes te gebruiken, of stukjes klein hout. Je hebt bijvoorbeeld verschillende soorten aanmaakblokjes. laat die standaard witte chemische aanmaakblokjes, of die wasbenzine in de schuur liggen! dit brand wel het snelst maar je hebt kans dat de benzinelucht in je vlees gaat zitten.
Aangezien een groot gedeelte van de smaak bepaald wordt door de geur van je voedsel, lijkt het ons logisch dat je door het gebruik van deze aanmaakblokjes je eten verpest. Wij gebruiken graag de bruine aanmaakblokjes deze bevatten geen schadelijke stoffen, zijn reukloos en drogen ook niet uit. Ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta.
Zo steek je een barbecue aan:
Dit is de standaard manier van aansteken. Strooi een laagje kooltjes of briketten op het bodemrooster. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wilt gaan grillen en hoe lang je wilt gaan barbecueën. Zorg dat de ventilatiegaten, als je ze hebt, volledig open staan zodat je barbecue goed kan trekken.
Vervolgens druk je een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten. Het is belangrijk dat ze lekker diep liggen want warmte stijgt en als je de aanmaakblokjes te hoog legt dan worden de kooltjes of briketten eronder nooit heet genoeg om te ontbranden. In een kleine barbecue zijn 2 of 3 aanmaakblokjes genoeg. Voor grotere hoeveelheden houtskool of briketten kan je er soms wel 10 nodig hebben.
Steek nu de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze lekker branden. Nu kan je met een oude vleestang de kooltjes zoveel mogelijk op en rond de vlam van de aanmaakblokjes positioneren zonder de vlam te smoren. Dit is een leuke bezigheid en een echte kunst om een complete toren van kolen of briketten te maken. Laat nu de barbecue met rust. Dit is een goed moment om een biertje te pakken en een tuinstoel te zoeken.
Na zo’n 15 tot 20 minuten, 10 als je geen geduld hebt en 30 als je nog een extra biertje hebt opengetrokken, ga je terug naar de barbecue en zie je dat de kooltjes of briketten rondom de aanmaakblokjes een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn en daaromheen beginnen de kooltjes ook te branden.